RSS

Bức thư A. Einstein gửi cho nhà triết học Eric Gutkind (Do Thái)

07 Th6

“Bức thư ra đời tại Đức, được gửi cho nhà triết học Eric Gutkind vào 3/1/1954 có viết: “Từ “Chúa” chẳng có nghĩa lý gì với tôi ngoài việc nó là một từ ngữ và là sản phẩm từ sự nhu nhược của con người. Kinh thánh là một bộ sưu tập những câu chuyện đáng kính nhưng cũ rích…. Chẳng có lời lý giải nào có thể khiến tôi thay đổi những điều đã viết”.

Ông tiếp tục bày tỏ sự không bằng lòng với ý tưởng của người Do Thái rằng họ được chọn để thống trị thế giới: “Đối với tôi đạo Do Thái cũng giống các đạo khác, là hiện thân của những mê tín ngây ngô nhất mặc dù tôi cũng nằm trong số những người theo đạo Do Thái. Với những kinh nghiệm từng trải, tôi có thể khẳng định họ chẳng giỏi hơn các dân tộc khác dù họ được bảo vệ khỏi những căn bệnh ung thư tồi tệ nhất do thiếu quyền lực”.

Einstein nói rằng đạo Do Thái giúp các con chiên “đạt được sự dối mình” chứ không cải thiện được đạo đức của họ. Cuối cùng bức thư ký :

“Cảm ơn và chúc mọi điều tốt đẹp nhất,

A. Einstein”.

Einstein’s musings about religion sells for $400K
A letter in which Albert Einstein dismissed the idea of God as the product of human weakness and the Bible as “pretty childish” has sold at auction for more than $400,000.

Bloomsbury Auctions said Friday that the handwritten letter sold to an overseas collector after frenetic bidding late Thursday in London. The sale price of $404,000, including the buyer’s premium, was more than 25 times the pre-sale estimate.

Bloomsbury did not identify the buyer, but managing director Rupert Powell said it was someone with “a passion for theoretical physics and all that that entails.”

“This extraordinary letter seemed to strike a chord, and it gave a deep personal insight one of the greatest minds of the 20th century,” Powell said.

The letter was written to philosopher Eric Gutkind in January 1954, a year before Einstein’s death. In it, Einstein said that “the word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honorable but still primitive legends which are nevertheless pretty childish.”

Einstein experts say the letter supports the argument that the physicist held complex, agnostic views on religion. He rejected organized faith but often spoke of a spiritual force at work in the universe.

Einstein’s most famous legacy is the special theory of relativity, which makes the point that a large amount of energy could be released from a tiny amount of matter, as expressed in the equation EMC2 (energy equals mass times the speed of light squared).

The theory changed the face of physics, allowing scientists to make predictions about space and paving the way for nuclear power and the atomic bomb.

(Huongque.de)

Advertisements
 
%(count) bình luận

Posted by trên Tháng Sáu 7, 2011 in Uncategorized

 

Nhãn: , , ,

One response to “Bức thư A. Einstein gửi cho nhà triết học Eric Gutkind (Do Thái)

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: